Jernstøberiet i Ribe 

 

De tre prækvalificerede teams:

Totalrådgiver:     TRANSFORM architecture + urbanism
Underrådgivere:   TEKT Arkitekter
Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue
Rambøll A/S

Professor Ellen Braae

Totalrådgiver:  Tegnestuen Vandkunsten A/S

Underrådgivere:   Schønherr A/S
Dansk Energimanagement & Esbensen A/S

Urban Creators ApS

Totalrådgiver:     EFFEKT Arkitekter ApS
Underrådgivere:   Jørgen Overbys Tegnestue A/S
Alectia A/S
Colliers International Danmark A/S

Se pressemeddelsen her

Se udbudsannoncen her

Se dommerbetænkningen her

 

ARKITEKTKONKURRENCERDK er rådgiver for denne parallelkonkurrence

Udflytning af produktionsvirksomhed baner vej for ny bydel i Ribe.

Ribe Jernindustri A/S flytter produktionen til et erhvervsområde i Ribe Nord. Realdania, Ribe Jernindustri og Esbjerg Kommune samarbejder om at skabe en ny, attraktiv helhedsplan ved navn Jernstøberiet, som bl.a. omfatter de gamle produktionsbygninger.

Siden 1848 har en af Ribes vigtigste virksomheder været centralt placeret i byen. Men nu overvejer Ribe Jernindustri, at produktionsfaciliteterne skal flyttes ud af centrum til erhvervsområdet i Ribe Nord. Hovedsædet vil stadig være at finde i den historiske bygning i Saltgade, og bliver på den måde en del af den nye bydel.

Det nye område får navnet Jernstøberiet, som er et klart nik til området historie. Ud over Ribe Jernindustri indgår Ribe Danhostel, parkeringspladsen ved Sct. Peders gade samt de eksisterende private bygninger ved Sct. Peters Gade og Saltgade i området. Målet er at skabe et attraktivt miljø i hjertet af det middelalderlige Ribe.

Ny helhedsplan 
Initiativtagerne bag den nye helhedsplan er Realdania, Ribe Jernindustri og Esbjerg Kommune. Første skridt er udviklingen af en ny helhedsplan, som indeholder arkitektoniske og byplanmæssige løsninger af en høj kvalitet, som afspejler områdets placering op til det fine landskab og den historiske by.

Forventningen er, at området primært bruges til bolig- og centerformål. Området skal blandt andet indeholde en dagligvarebutik i arealets nordøstlige hjørne. På sigt bliver helhedsplanen brugt til den lokalplan, der bliver det juridiske grundlag for realiseringen.

Proces om helhedsplanen

For at få en helhedsplan, som tager højde for flere aspekter i bymiljøet, bliver der afholdt en parallelkonkurrence. Den adskiller sig fra en almindelig arkitektkonkurrence ved bl.a. at stille krav til deltagerne om større grad af tværfaglighed, fordi der er her tale om kompleks byudvikling.

Overordnet plan:

  1. Invitation til prækvalifikation udsendes sidst i januar 2017
  2. Tre konkurrenceteams udvælges
  3. Kickoff-møde med konkurrenceteams, videnspersoner og med deltagelse af en borger-følgegruppe med repræsentanter fra Ribe Byforum
  4. Teknisk workshop for de tre konkurrenceteams
  5. Mellemaflevering fra de tre konkurrenceteams med deltagelse af borger-følgegruppen
  6. Aflevering af tre konkurrenceforslag til helhedsplanen
  7. Dommerkomiteen bestående af borgmester Johnny Søtrup, styregruppen, flere fagdommere og rådgivere vælger vinderforslaget
  8. Vinderforslaget offentliggøres inden jul 2017 og alle forslag bliver udstillet

 

 

SPØRGSMÅL: I udbudsmaterialet for Jernstøberiet i Ribe, står der, at man skal angive bygherres rolle i projektet ved hver reference. Hvad menes der med det? Kan I give et eksempel på det?
SVAR: Der skulle kun have stået ”ansøgers rolle”.

SPØRGSMÅL: Hvor mange sider må ansøgningen max. fylde?
Der er angivet max. 20 sider et sted og max. 25 sider et andet sted.
SVAR: Maks ca. 25 ark. (altså ca. 50 sider).

SPØRGSMÅL: Hvordan virker linket til iBinder?
SVAR: Anvend følgende link for at uploade din ansøgning på sagen i iBinder: https://www.ibinder.com/External/EnquiryLink.aspx?id=gssgmsbgxn
Linket i PDF-annoncen fungerer også, men skal kopieres og indsættes direkte i browserens søgefelt for at komme til registreringssiden på iBinder.

 

Kickoff og besigtigelse afholdt i Ribe d. 19. april 2017